Wat is Google Earth?
Google Earth is een programma waarmee de hele wereld kan worden bekeken met behulp van satellietfoto's en luchtfoto's, er kan worden ingezoomd, soms zo duidelijk dat auto's te herkennen zijn! Ook kun je een landschap in 3D bekijken zodat je alle hoogteverschillen ook kunt zien. Tegen betaling kan een GPS of GIS aan het programma worden gekoppeld. De geografische informatie wordt online aangeboden zodat een breedband-internetverbinding noodzakelijk is. Enkele delen van de wereld kunnen door in te zoomen zelfs tot op straatniveau worden bekeken. Sinds 11 september 2006 kan heel Nederland op minimaal 40 cm nauwkeurig bekeken worden.
Ook kunnen gebruikers extra locaties toevoegen door middel van zogenaamde plaatsaanduidingen, paden en afbeeldingen. Oude kaarten of luchtfoto's kunnen zo over de actuele foto's worden gelegd of lijnen getrokken over oude wegen, spoorlijnen enzovoorts. Plaatsen kunnen worden gemerkt, een route plannen behoort tot de mogelijkheden, bepaalde beroemde plekken bekijken; het kan allemaal met Google Earth! Dergelijke dingen kunnen ook via een bestand online worden gezet om te worden gedownload, zodat u dergelijke informatie in uw eigen Google Earth kunt importeren.
Meer informatie kunt u vinden op de website van Google Earth. Hier kunt u de standaardversie ook gratis downloaden! Let wel even op de minimale systeemeisen.
Hoe kan ik de bestanden downloaden?
Ga naar de pagina 'Downloads' en klik op de Download-knop van het bestand van uw voorkeur. Er opent zich nu een venster wat u zal vragen of u dit bestand wilt openen of opslaan. Wanneer u het bestand direct wilt bekijken in Google Earth kiest u 'Openen', nu zal het desbetreffende bestand automatisch openen in Google Earth. Wil u het bestand eerst opslaan op je computer om het later te bekijken kies dan 'Opslaan' en sla het bestand op. Om het bestand vanaf uw computer te openen dubbelklik je op het bestand, nu zal het desbetreffende bestand automatisch openen in Google Earth.
Wat is het doel van deze bestanden?
Het doel van deze bestanden is het globaal weergeven waar lijnen liggen of lagen en waar stations liggen of lagen. Doel is niet elke meter spoor weergeven of precies alle tientallen sporen van een emplacement weergeven. Ook zal deze database (want zo mag het toch wel worden genoemd) absoluut niet 100% compleet worden genoemd. Er zal altijd één en ander missen, dat is niet te voorkomen. Mocht u toevallig over bestanden of andere informatie beschikken die deze bestanden kan uitbreiden en/of verbeteren, schroom dan niet en stuur gerust een e-mail met uw informatie!
Wat is er nog in de maak?
Een heleboel! Alleen is dit een hobbyproject, dus er wordt maar af en toe aan gewerkt. Zo is er de wens om ook stoomtramlijnen te gaan intekenen, maar ook om verder onderzoek te blijven doen naar oude aansluitingen, raccordementen en dergelijke. Ook blijf ik natuurlijk proberen het reeds bestaande materiaal verder te verbeteren. Maar zoals ik al zei: alles op hobbybasis, dus alles op z'n tijd!
Ik heb informatie! / Ik heb een vraag!
|